Bovenaanzicht van kattenbak met kattenbakvulling erin, met schep

4 dingen die je moet weten over het schoonhouden van je kattenbak

Vraag je je soms af hoe vaak je kattenbakvulling moet vervangen? Of hoe je voorkomt dat kattenbakvulling slecht ruikt? Of welke producten je moet gebruiken om hem schoon te maken? Wij kunnen je perfect uitleggen hoe je de kattenbak lekker fris houdt!

1. Hoe vaak moet je kattenbakvulling vervangen?

Het korte antwoord op deze vraag is: dat hangt ervan af. Er spelen meerdere factoren mee, zoals hoeveel katten je hebt, welk type kattenbakvulling je gebruikt en hoeveel kattenbakken er in je huis staan.

Als je niet-klontvormende kattenbakvulling gebruikt, zul je ze vaker moeten verschonen dan wanneer je klontvormende kattenbakvulling gebruikt - waarschijnlijk ongeveer één keer per week als de bak maar door één kat gebruikt wordt (wat zo zou moeten zijn. Katten zijn er niet dol op om een kattenbak te delen).

Als je klontvormende kattenbakvulling gebruikt, moet je de ‘cadeautjes’ van je kat minstens één keer per dag wegscheppen, maar hoef je de bak minder vaak grondig schoon te maken.

Welke kattenbakvulling je ook gebruikt, de ultieme gids die zegt hoe vaak je de kattenbakvulling moet vervangen, is je kat zelf. Als je kat met plezier de kattenbak gebruikt, betekent het dat zij hem schoon genoeg vindt!

2. Hoe maak je een kattenbak schoon en met welke producten?

Maak de kattenbak helemaal leeg en was hem daarna grondig af met een mild, niet-geparfumeerd schoonmaakmiddel. Dat is belangrijk omdat katten een zeer sterke reukzin hebben. Daardoor kan een schoonmaakmiddel dat aangenaam is voor onze menselijke neus afstotend zijn voor een kattenneus. Vermijd ook het gebruik van producten die ammoniak, bleekmiddel of andere bijtende stoffen bevatten.

Zorg ervoor dat de kattenbak goed droog is voordat je er verse vulling in doet.

3. Hoe gooi je kattenbakvulling weg?

De meeste soorten kattenbakvulling kun je gewoon bij het normale huisvuil doen. Als je Catsan™ Natural klontvormende kattenbakvulling gebruikt, kan het bij het gemeentelijk groenafval als de lokale regelgeving dat toestaat. Je kunt de kattenbakvulling beter niet in je eigen compostvat doen, omdat die normaal gezien niet warm genoeg wordt om alle mogelijke bacteriën en parasieten in kattenuitwerpselen te doden.

Hoewel het technisch mogelijk is, is het ook geen goed idee om biologisch afbreekbare kattenbakvulling door je toilet te spoelen. Je verbruikt dan namelijk te veel zuiver water en je belast de waterzuiveringsinstallaties extra.

4. Hoe voorkom je dat kattenbakvulling slecht gaat ruiken?

Je komt misschien allerlei tips & tricks tegen om de kattenbak van je pluizige vriend lekker te laten ruiken, maar je doet dat eenvoudigweg het beste door hem zorgvuldig schoon te houden. Je kat verwacht niets minder!

Meer artikelen

De perfecte kattenbakvulling voor iedere kat