Witte kat zittend in een blauwe tunnel

Urine sproeien of kattenbak ontwijken? Zo zie je het verschil

De kattenbak ontwijken en urine sproeien zijn twee zaken die gemakkelijk worden verward. In beide gevallen is het resultaat kattenurine waar je dat liever niet wil! Om het ingewikkeld te maken, kunnen de twee problemen zeer verschillende oorzaken hebben, maar kunnen ze ook alle twee een gevolg zijn van kattenangst.

We leggen je hier uit hoe je kunt zien of jouw pluizige vriend een probleem heeft met de kattenbak of eerder urine sproeit of het territorium markeert. We geven je ook advies over wat je aan beide problemen kunt doen.

Met welk probleem heb je te maken?

Hier zijn een paar aanwijzingen om te bepalen of jouw kat sproeit of haar kattenbak ontwijkt:

 • Een kat die sproeit/markeert, gebruikt nog altijd regelmatig de kattenbak (om te urineren en zich te ontlasten).
 • Als je kat onzindelijk is, plast ze meestal op horizontale oppervlakken zoals de vloer, terwijl een sproeiende kat zich normaal gesproken richt op verticale oppervlakken, zoals meubels of lange gordijnen.
 • Als je jouw kat kunt betrappen op sproeien, staat ze met haar staart recht omhoog en mogelijk ook te trillen.
 • Katten markeren zelden met uitwerpselen, meestal gewoon met urine.

Overtuigd dat het om ontwijkingsgedrag gaat?

Als je denkt dat je pluizige vriend gestopt is de kattenbak te gebruiken maar dat hij niet sproeit, is de meest waarschijnlijke verklaring dat hij een probleem heeft met de kattenbakvulling, de kattenbak of de plaats waar deze staat. Ja, katten zijn bijzonder kieskeurige wezens! Ben je onlangs veranderd van kattenbakvulling of kattenbak? Of staat de kattenbak ergens waar het te druk of te lawaaierig is, of te dicht bij de voer- en drinkbakjes?

Als niets van dit alles het probleem is, heeft misschien iets je kat uit evenwicht gebracht. Kijk voor meer advies op Help, mijn kat weigert de kattenbak te gebruiken.

Denk je dat het urine sproeien is?

Als je denkt dat je kat sproeit of haar territorium markeert, is het goed om enkele van de meest voorkomende redenen te begrijpen:

 • Paargedrag: niet gecastreerde katers sproeien om poezen te lokken om te paren. Castratie maakt normaal gezien een einde aan dat soort sproeien.
 • Territoriumgedrag: het territorium is erg belangrijk voor katten. Als je je ooit afvroeg waarom ze bijvoorbeeld tegen dingen aan schuren, is dat omdat ze hun territorium afbakenen. Sproeien is een andere vorm van territorium markeren. In plaats van zich met hun kopje ergens tegenaan te wrijven, sproeien katten urine op voorwerpen, waardoor ze hun eigen individuele geur krijgen. Zie het als een (stinkend) visitekaartje.
 • Verandering of conflict: sommige katten sproeien omdat er een verandering in hun omgeving is geweest. Je bent verhuisd, bijvoorbeeld, of je hebt gewoon de meubels verplaatst (ja, echt!). En natuurlijk gaat het niet alleen om de fysieke omgeving - de komst van een nieuwe kat, hond of baby in het gezin is een grote verandering waar je kat aan moet wennen.

Wat kun je doen tegen urine sproeien (en wat kun je beter niet doen)?

 • Het is altijd een goed idee om met je dierenarts te praten. Soms heeft een sproeiende kat een medisch probleem en dat wil je eerst uitsluiten.
 • Als je meer dan één kat hebt, moet je uitzoeken wie er sproeit. Als je er één op heterdaad betrapt, sluit dat niet uit dat de andere kat het ook doet (alleen misschien discreter!).
 • Schreeuw niet tegen je kat en straf ze niet, dat werkt averechts.
 • Denk na waarom je kat sproeit, zodat je, zo mogelijk, het onderliggend probleem kunt aanpakken. - Maak de besproeide plekken schoon met een reinigingsmiddel op basis van enzymen dat urinevlekken en -geur aanpakt.
 • Na het schoonmaken kun je een synthetisch feromoon aanbrengen op de besproeide plekken. Je dierenarts kan je er één aanbevelen.
 • Katten sproeien vaak herhaaldelijk op dezelfde plek omdat ze hun geur ‘op peil’ willen houden. Als je zo’n doelwit kunt verplaatsen, is dat een goed idee. Je nieuwe zijden gordijnen zijn bijvoorbeeld veiliger als ze niet op de vloer hangen. - Hou het algemeen gedrag van je kat in de gaten en zorg ervoor dat aan al haar behoeften wordt voldaan en dat ze geen stress ondervindt die je kunt verlichten.

 

En tenslotte ...

Als katteneigenaren hebben we de neiging om de eigenaardigheden van onze kat leuk te vinden, maar urine sproeien is een fout die je moeilijk schattig kunt vinden! Als je op geen enkele manier je kat ervan kunt weerhouden om te sproeien, kun je misschien advies inwinnen bij een gediplomeerde kattengedragstherapeut.

Meer artikelen

De perfecte kattenbakvulling voor iedere kat