Witte kat die uit de kattenbak stapt

Waarom stinkt mijn kattenbakvulling zo erg?

Je denkt misschien dat het leven één en al rozengeur zal zijn eens je jouw kat geleerd hebt de kattenbak te gebruiken. Maar waarom stinkt die kattenbakvulling dan toch nog zo? Er zijn allerlei redenen waarom je kattenbak kan stinken. Zo gebruik je misschien niet de beste kattenbakvulling, of weet je niet hoe vaak je ze moet vervangen of waar de kattenbak moet staan. Ook voedings- en gezondheidsproblemen kunnen geurproblemen veroorzaken, en het natuurlijk ureum (door bacteriën omgezet in ammoniak) en de feromonen in de urine van je kat hebben er ook hun aandeel in - vooral bij ongecastreerde katers.

Als jij het onaangenaam vindt, zal je geliefde kat dat natuurlijk ook vinden - dus doe je kattenfamilie een plezier, en lees deze tips over hoe je kunt voorkomen dat de kattenbakvulling stinkt.
 

Kies de juiste kattenbak

Verrassend vaak krijgen katten bakken die te klein zijn, vooral bij de soorten met een kap. Je kat heeft genoeg ruimte nodig om te staan, te bewegen en een plek te vinden die ze wil gebruiken. Kies daarom een kattenbak die 1,5 keer de lengte van je kat is van de neus tot het begin van de staart, en die zo breed is als de lengte van je kat.

Als je meerdere katten hebt, heb je minstens een bak per kat nodig omdat katten erg territoriaal zijn. Als je er plaats voor hebt, neem er dan eentje extra om te voorkomen dat er vuiligheid buiten de bak belandt.

Plaats de kattenbak op een goed verluchte plaats

Denk goed na over de plaats waar je de kattenbak zet. Misschien wil je voorkomen dat de geuren door het huis circuleren, maar door de bak in een donkere hoek te zetten zonder luchtverplaatsing kun je het nog erger maken. De geuren zullen zich in de ruimte concentreren waardoor je kat haar bak niet wil gebruiken, en jij hem niet wil schoonmaken.

Zoek een rustige plek waar toch een goede luchtcirculatie is, en volg dan de rest van deze tips om te zorgen dat de ruimte fris blijft ruiken.

Hou de gezondheid van je kat in de gaten

Vieze kattenbakken kunnen door van alles komen, van voeding tot maag-darmproblemen, diabetes of andere ziekten. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van je kat haar gewoonten, en het te zien als er iets verandert. Bij verandering moet je naar de dierenarts gaan, en kun je ook overwegen de voeding van je kat aan te passen.

Als je kat last heeft van problemen met de urinewegen of het maag-darmkanaal, kan een kattenbakvulling zoals CATSAN™ Hygiene plus kattenbakvulling nuttig zijn. Ze is niet alleen hygiënisch maar ook helder wit van kleur, zodat je eventuele kleurveranderingen in de urine van je kat beter kunt zien.
 

Verwijder uitwerpselen één of twee keer per dag

Jij zou geen toilet willen gebruiken dat niet is doorgespoeld, dus waarom zou je verwachten dat je kat een vuile bak gebruikt? Hoe vaak je de kattenbakvulling moet vervangen, hangt wat af van de toiletgewoonten van je kat, en met hoeveel katten je het huis deelt, maar in het algemeen kun je er het beste voor zorgen dat je de uitwerpselen minstens één keer per dag verwijdert. Als je meerdere katten hebt, ruim dan de uitwerpselen minstens twee keer per dag weg.

Als je klontvormende kattenbakvulling gebruikt, zoals CATSAN™ Ultra plus kattenbakvulling, CATSAN™ Active Fresh litter of CATSAN™ Natural klontvormende kattenbakvulling, verwijder dan de klonten even vaak. Als je een niet-klontvormende kattenbakvulling kiest, zoek dan een meer absorberende samenstelling, zoals CATSAN™ Hygiene plus kattenbakvulling, die het vocht vasthoudt tot het tijd is om de bak schoon te maken.

Maak de bak regelmatig schoon

Hoe vaak je de kattenbakvulling moet vervangen, heeft niet alleen te maken met het verwijderen van de uitwerpselen. Bij niet-klontvormende kattenbakvullingen moet je de hele bak ook minstens één keer per week schoonmaken - en bij sommige merken van mindere kwaliteit moet dat zelfs vaker. Bij klontvormende kattenbakvulling zoals CATSAN™ Ultra plus kattenbakvulling en CATSAN™ Active Fresh litter moet je de bak ongeveer elke twee à drie weken volledig schoonmaken of zelfs minder vaak, afhankelijk van de gewoonten van jouw kat. Lees ons artikel ‘Alles wat je moet weten over het schoonhouden van de kattenbak’.

Wanneer je de kattenbak schoonmaakt en je gooit dan alle kattenbakvulling weg die erin zit - je zou dan kattenbakvulling zoals CATSAN™ NATURAL klontvormende kattenbakvulling kunnen overwegen. Deze soorten kattenbakvulling kun je bij het gemeentelijk groenafval gooien als de plaatselijke voorschriften dat toestaan.

Kattenbakvulling weggooien kan een vieze, moeilijke en tijdrovende klus zijn. CATSAN™ Smart Pack kattenbakvulling biedt een gemakkelijke oplossing. Ze wordt geleverd met een uiterst absorberend kussentje in een folie die je over de rand van de bak kunt plooien, zodat je de hele zak in één keer kunt verwijderen en de bak eronder ongerept blijft. De zak is gevuld met CATSAN™ Hygiene plus kattenbakvulling, met een ammoniakreductie van meer dan 97%, voor een verbazingwekkende geurcontrole.

Kies een kattenbakvulling met geurcontrole

Alle CATSAN™ kattenbakvullingen zijn ontworpen om geuren op de best mogelijke manier te controleren, dankzij een combinatie van de juiste grondstoffen en enkele kleine extra behandelingen, zoals de minerale spray in de CATSAN™ Hygiene plus kattenbakvulling.

Beproefd, getest en veilig, dit zijn natuurlijke manieren om te voorkomen dat kattenbakvulling stinkt, die katten evenveel zullen waarderen als mensen!

Meer artikelen

De perfecte kattenbakvulling voor iedere kat