Twee kittens zittend in een kattenbak

Katten zijn zeer schone wezens, en kieskeurig bovendien! Het is dus belangrijk dat je als baasje de kattenbak goed op orde hebt.

We geven je allerlei tips, van waar je de kattenbak het beste neerzet tot de keuze van de beste kattenbakvulling en hoe je voorkomt dat kattenbakvulling stinkt.

Een kattenbak kiezen

Het aanbod aan kattenbakken kan overweldigend zijn om een keuze te maken. Begin met na te denken over de grootte. Het zal je niet verbazen dat die afhangt van hoe groot jouw kat is - een klein katje heeft een heel andere kattenbak nodig dan een volgroeide Maine Coon. De regel is dat de kattenbak ‘anderhalf keer de lengte van de kat moet zijn, van de neus tot de basis van de staart’. Dit betekent dat je kat zich kan bewegen, graven en begraven zonder belemmering. Naast de grootte moet je ook nagaan of de kat gemakkelijk in en uit de kattenbak geraakt. Een kattenbak met hoge randen zal problemen opleveren voor een kitten of voor een oudere kat met artritis.

Wat nog een rol speelt bij de keuze van een kattenbak, is of je voor een model met een kap gaat en of je een zelfreinigend model probeert. Beide kunnen aantrekkelijk zijn voor kattenouders, maar niet alle katten aanvaarden ze. Sommige katten houden niet van kattenbakken met een kap, omdat ze bijvoorbeeld geen ‘bedreigingen’ kunnen zien, terwijl het geluid van zelfreinigende modellen katten met een gevoelig karakter kan doen schrikken.

De beste kattenbakvulling kiezen

In grote lijnen zijn er twee soorten kattenbakvulling: klontvormende en niet-klontvormende. De ene is niet beter dan de andere, het is eigenlijk gewoon een kwestie van te weten welke soort jouw kat verkiest (als kattenouder weet je dat bijna alles draait om wat je kat wil!). Om meer te weten te komen over de verschillen, lees je ons artikel Klontvormende versus niet-klontvormende kattenbakvulling: de primeur.

Waar zet je de kattenbak?

Als je de juiste kattenbakvulling en kattenbak voor je geliefde kat gekozen hebt, moet je beslissen waar je de bak zet. Kies geen plek die te lawaaierig of te druk is, dat zal je kat ontmoedigen om hem te gebruiken. Plaats de kattenbak ook zeker niet te dicht bij voer- en drinkbakjes - katten zijn veel te hard gesteld op hygiëne om naar het toilet te willen gaan in de buurt van waar ze eten!

Hou ook rekening met de toegankelijkheid, zeker als je een kitten of een oudere kat hebt. Als je de kattenbak ver weg in een kelder plaatst, kan het zijn dat ze er niet ‘op tijd’ geraakt.

Hoeveel kattenbakken heb ik nodig?

Katten houden er niet van hun kattenbak te delen met andere katten, dus je hebt één kattenbak nodig voor elke kat plus eentje extra.

Als je een klein katje hebt, kun je overwegen om in elke kamer een kattenbak te zetten. Net als mensenkleintjes hebben kittens het vaak te druk met plezier maken en beseffen ze pas ‘last minute’ dat ze naar het toilet moeten!

Kattenbakken schoonhouden

Als kattenouder wil je natuurlijk weten hoe je voorkomt dat kattenbakvulling gaat stinken, en je kat, die een scherpere reukzin heeft dan wij mensen, zal daar ook veel belang aan hechten. Sterker nog, als de kattenbak niet voldoet aan haar hoge hygiënische eisen, zal een kat vaak weigeren om hem te gebruiken!

Hoe vaak je de kattenbak moet schoonmaken, varieert naargelang je klontvormende of niet-klontvormende kattenbakvulling gebruikt. Niet-klontvormende kattenbakvulling, zoals Catsan™ Hygiene Plus kattenbakvulling [LINK], absorbeert een groot vochtvolume. Dit betekent dat de kattenbak ongeveer een week fris blijft als je de uitwerpselen dagelijks verwijdert. Eenmaal per week moet je de kattenbak volledig leegmaken en vullen met nieuwe kattenbakvulling.

Zoals hun naam al doet vermoeden, vormt klontvormende kattenbakvulling, zoals Catsan™ Active Fresh litter, Catsan™ Ultra Plus kattenbakvulling of Catsan™ Natural klontvormende kattenbakvulling, een klont rond urine of uitwerpselen. Het enige wat je als huisdierenouder moet doen, is deze klonters dagelijks verwijderen. Dit betekent minder vaak grondig schoonmaken (waarschijnlijk ongeveer elke 2 à 3 weken).

Wil je meer details over hoe je aan de hoge eisen van je kat kan voldoen? Bekijk dan de 4 dingen die je moet weten over het schoonhouden van een kattenbak.

Heb ik een kattenbak nodig als ik een buitenkat heb?

Als jouw kat de wijde wereld in kan, denk je misschien dat een kattenbak niet nodig is. Toch kan het een goed idee zijn voor als het hard regent of je pluizige vriend gewoon geen zin heeft om naar buiten te gaan. Kortom, een kattenbak geeft je kat ook keuzemogelijkheden - en daar houden we allemaal van!

Meer artikelen

De perfecte kattenbakvulling voor iedere kat