Wit katje zittend op blauw kussen, kijkend naar de camera

Help, mijn kat weigert de kattenbak te gebruiken

Je moet een kat niet dezelfde zindelijkheidstraining geven als een hond, en veel katten ‘snappen’ het gewoon instinctief. Toch begint een kat soms te urineren of zich te ontlasten buiten de kattenbak. En dat is geen goed nieuws voor hun baasjes of hun tapijten!

Dan moet je uitzoeken waarom je pluizige vriend de kattenbak ontwijkt. Heeft je kat misschien een urineweginfectie? Heeft ze een hekel aan de kattenbakvulling of vindt ze de kattenbak niet proper genoeg (katten zijn erg gesteld op hygiëne)? Of is er iets gebeurd waardoor je kat van slag is?

1. Problemen met de kattenbak of de kattenbakvulling

Als je zeker bent dat je kat gezond en wel is, is er misschien een probleem met de kattenbakvulling, de kattenbak of de plaats waar hij staat. (Zeiden we al dat katten nogal kieskeurig zijn?)

Laten we beginnen bij de kattenbak. Is hij groot genoeg voor je kat om er gemakkelijk in te bewegen, graven en begraven zonder belemmering? Kan ze er gemakkelijk in en uit? Hoge randen kunnen een probleem vormen voor een katje met korte pootjes of een oudere kat met artritis. Heb je onlangs een kattenbak gekocht met een kap of een zelfreinigend model? Sommige katten zijn hier dol op, andere minder. Als je zeker bent dat het niet de kattenbak zelf is die je kat afschrikt, moet je nadenken over de kattenbakvulling.

Als je onlangs veranderd bent van kattenbakvulling, kan het zijn dat je kat de geur of de textuur niet aangenaam vindt. Sommige katten zijn bijvoorbeeld dol op niet-klontvormende kattenbakvulling, terwijl sommige niets anders willen dan klontvormende kattenbakvulling! Het kan ook gewoon zijn dat de kattenbakvulling niet schoon genoeg is. Katten zijn veeleisend op het gebied van hygiëne en ze willen dat hun kattenbak brandschoon is. Als je denkt dat deze factor meespeelt, kijk dan eens naar de 4 dingen die je moet weten over het schoonhouden van je kattenbak.

2. Problemen met de plaats waar de kattenbak staat

Soms ontwijkt een kat de kattenbak omdat ze niet tevreden is met de plaats waar hij staat. Misschien is het er te druk? Of staat hij op een plek waar je kat soms schrikt van een hard geluid, zoals de wasmachine die begint te zwieren? Of misschien staat de kattenbak te dicht bij haar eet- en drinkbakjes? Ja, katten zijn nogal kieskeurig over waar je hun kattenbak zet - net als over de meeste dingen!

3. Dingen die invloed kunnen hebben op je kat haar gedrag

Net als mensen kunnen katten uit hun evenwicht gebracht zijn door veranderingen in hun leven, of dat nu een verhuizing is of een nieuw huisdier of een baby in het gezin. Als er onlangs zoiets gebeurd is en je kat is plots gestopt haar kattenbak te gebruiken, dan is de kans groot dat de twee zaken met elkaar te maken hebben. Plassen of zich ontlasten buiten de kattenbak is één van de meest voorkomende tekenen van stress bij een kat. Als dat zo is, maak het je pluizige vriend dan zo gemakkelijk mogelijk door veilige schuilplaatsen te voorzien. Als de angst aanhoudt, kun je het beste met je dierenarts of een kattengedragstherapeut praten.

4. Urine sproeien

Omdat het gaat om urineren buiten de kattenbak, beschouwen veel katteneigenaren urine sproeien als een kattenbakprobleem, maar eigenlijk zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Als je niet zeker weet waarmee je te maken hebt, kijk dan eens naar Urine sproeien of kattenbak vermijden? Zo zie je het verschil.

5. Gezondheidsproblemen die kunnen veroorzaken dat je kat de kattenbak ontwijkt

Als je kat de kattenbak tot nu toe altijd met plezier gebruikte en plots haar behoefte buiten de kattenbak doet, is het een goed idee om met je dierenarts te overleggen om medische problemen uit te sluiten (vooral als je ook bloed in de urine ziet of als je kat zich niet goed voelt). Aandoeningen als een blaasontsteking, nierstenen of een urinewegontsteking kunnen ervoor zorgen dat je kat de kattenbak associeert met pijn.

Meer artikelen

De perfecte kattenbakvulling voor iedere kat