Wit katje reikt over de armleuning van een blauwe stoel

Klontvormende vs. niet-klontvormende kattenbakvulling: de primeur

Je weet waarschijnlijk wel dat er twee soorten kattenbakvulling zijn: klontvormende en niet-klontvormende. Maar misschien weet je niet welke de beste is. Eigenlijk is er ook geen eenduidig antwoord op, en moet je uitvissen wat het best is voor jou en je kat. (Vooral voor je kat natuurlijk. We weten allemaal dat onze katten de baas zijn over ons en niet omgekeerd!) We bekijken hier de voor- en nadelen van de twee soorten kattenbakvulling, en waarom het belangrijk is om de ‘juiste’ te vinden.

Niet-klontvormende kattenbakvulling

Niet-klontvormende kattenbakvulling, zoals Catsan™ Hygiene kattenbakvulling, absorbeert veel vocht en houdt geurtjes vast. Als je de uitwerpselen elke dag verwijdert, blijft de kattenbak tot een week lang fris (als je Catsan gebruikt - minder hoogwaardige kattenbakvulling moet je om de paar dagen vervangen). Een keer per week moet je de kattenbak volledig leegmaken, schoonmaken en vullen met verse kattenbakvulling. Je moet de kattenbak dus frequenter schoonmaken dan wanneer je klontvormende kattenbakvulling gebruikt, maar dat is nog niet zo lastig. Nog dingen die je moet weten over niet-klontvormende kattenbakvulling: ze is minder zwaar om te dragen als je boodschappen doet en sommige katten verkiezen de textuur. Het is ook de beste kattenbakvulling voor katjes jonger dan 12 maanden, omdat ze minder snel problemen geeft als kleine katjes ze opeten, en kittens, nieuwsgierig als ze zijn, hebben nu eenmaal de neiging om alles op te eten wat ze zien!

Klontvormende kattenbakvulling

Wat klontvormende kattenbakvulling is, zegt de naam eigenlijk zelf. Ze vormt een vaste klont rond urine of uitwerpselen, zodat je die gewoon kunt verwijderen zonder de kattenbak helemaal leeg te maken (zorg er wel voor dat je de kattenbak weer aanvult met de hoeveelheid kattenbakvulling die je hebt verwijderd). Daardoor moet je de kattenbak minder vaak grondig schoonmaken. Onthoud wel dat katten zeer veeleisend zijn op het gebied van hygiëne en dat hun reukzin sterk ontwikkeld is. Je moet hun kattenbak dus tiptop onderhouden. Als je kiest voor klontvormende kattenbakvulling, probeer dan Catsan™ Active Fresh litter, Catsan™ Ultra kattenbakvulling of Catsan™ Natural klontvormende kattenbakvulling.

Waarom het belangrijk is de juiste te vinden

Aan een kattenliefhebber als jij moeten we waarschijnlijk niet zeggen dat katten kieskeurig kunnen zijn - en soms, als we eerlijk zijn, extreem kieskeurig! Als ze niet tevreden zijn met hun kattenbakvulling, is het mogelijk dat ze de kattenbak gewoonweg ontwijken. Dan doen ze hun behoefte waar jij dat liever niet hebt en, erger nog, wordt je kat gestresseerd en ongelukkig. Hou er rekening mee dat katten nogal vasthouden aan hun gewoonten. Als je een nieuwe kattenbakvulling probeert, meng ze dan geleidelijk met de oude om je kat de kans te geven eraan te wennen.

De gouden regel bij het kiezen van kattenbakvulling

Of je nu klontvormende of niet-klontvormende kattenbakvulling gebruikt, je moet de kattenbak altijd zorgvuldig schoonhouden en fris laten ruiken. Je kat verwacht - en verdient - niets minder!

Meer artikelen

De perfecte kattenbakvulling voor iedere kat